Какво може да стане, ако не съм казал всичко или ако

...
Какво може да стане, ако не съм казал всичко или ако
Коментари Харесай

За лъжесвидетелстване пред полицай или прокурор може да има и затвор

Какво може да стане, в случай че не съм споделил всичко или ако съм сбъркал при показания, дадени пред служител на реда или прокурор? 

Я.Е., София

--------------

Има доста житейски обстановки, които може да изправят човек пред потребността да дава показания пред разнообразни органи - полиция, разследване, прокуратура, съд. Това може да се случи да вземем за пример, в случай че едно лице е станало очевидец на тежко пътнотранспортно произшествие, на закононарушение, предложение на рушвет, повреда, кражба, машинация и какво ли още не. 

Това са все обстановки, в които едно лице освен може да се окаже в ролята на очевидец, само че и да е задължен да даде показания. 

Според Наказателно-процесуалния кодекс всеки е длъжен да " изложи всичко, което знае по делото, и да дава отговор на поставените му въпроси " в границите на едно наказателно произвеждане. Свидетел, който не се яви на избраното място и време да даде показания, се санкционира с санкция до 300 лева, а настрана от това се довежда наложително за разпит.

Има няколко хипотези, при които законът позволява на очевидец да откаже даването на показания. Така брачен партньор, възходящи, низходящи, братя и сестри на обвинения и лицето, с което той се намира във фактическо общуване, могат да откажат да свидетелстват. Не е задължен да дава показания очевидецът и по въпроси, отговорите на които биха уличили в осъществяване на закононарушение него, негови възходящи, низходящи, братя, сестри или брачен партньор или лице, с което той се намира във фактическо общуване. Свидетел не може да бъде разпитван и по отношение на условия, които са му били поверени като бранител или повереник или са му станали известни като преводач при срещите на обвинения със бранителя. Вън от горните изключения очевидецът е задължен да даде показания под боязън от плануванаъа в Наказателно-процесуален кодекс санкция до 1000 лева

Тук е значимо да се означи и още нещо доста значимо. Че при предоставяне на показания като очевидец би трябвало да се внимава извънредно доста, тъй като може да се стигне освен до санкция, само че даже и до затвор. Защото съгласно Наказателния кодекс, който пред съд или пред различен подобаващ орган на властта като очевидец устно или документално умишлено удостовери лъжа или затаи истина, се санкционира за лъжесвидетелстване с отнемане от независимост до пет години. Тук пред орган се има поради и служител на реда, и прокурор. Същото наказване се постанова и на преводач или преводач на български жестов език, който пред съд или пред различен подобаващ орган на властта документално или устно умишлено даде погрешен превод. Пак Наказателен кодекс дефинира и че който удостовери лъжа или затаи истина в писмена декларация, показана пред съд, се санкционира с отнемане от независимост до три години.

При всяко предоставяне на показания съответният човек постоянно се предизвестява, че не би трябвало да лъже, да приказва лъжи или да затаява истини и че може самият той да бъде измамен под отговорност за лъжесвидетелстване. И това е огромна и действителна заплаха. Затова свидетел би трябвало да се подписва само под показания, които самият той е дал. Да ги прочете деликатно и в случай че не е склонен с нещо записано, да каже наложително и да не поставя автограф, до момента в който то не бъде поправено. Защото проблемите в действителност могат да са доста огромни по-късно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР